Kontakta oss info@starcs.se

Allt fler går över till IP-växel

Fler och fler företag går över till IP-baserade växlar. Det finns flera skäl till detta, men två av de främsta är flexibiliteten och möjligheten att se var de anställda befinner sig. Dessutom gör en IP-växel det möjligt att ta del av avancerade funktioner till en låg kostnad, vilket passar mindre företag.

IP-telefoniMed en IP-växel är det enkelt att se var de anställda befinner sig. Det gör det enkelt för den som sköter växeln att se vilka som är på semester, sitter i möte eller av andra anledningar inte har möjlighet att ta ett samtal. Det är också enkelt att ta med sig växeln, så länge den flyttas till en plats där det finns ett nätverksuttag.

IP-telefonin är på stor frammarsch. Det hänger inte minst ihop med att fiberuppkopplingarna byggs ut samtidigt som det analoga telefonnätet släcks ned. I Tofteryd söder om Jönköping grävdes fiberkabel ned i slutet av sommaren 2017, vilket man kan läsa om här. Konkurrensen ökar mellan olika företag som erbjuder fiber. Detta har lett till ett priskrig på många håll i landet, bl.a. i Skräddarbacken i Borlänge. Att det blir billigare att ansluta sig till fibernät innebär också att det bli attraktivt att skaffa en ip-baserad växel, även för ett litet företag som inte sitter i en kontorsbyggnad i centrum.

IP i företaget

IP-växlarna har gjort det möjligt för mindre företag att skaffa telefonväxlar. De tidigare växlarna, som baserades på analog teknik, var stora och dyra. Företaget Telavox var ett av de som var först med att erbjuda digitala växlar till kommuner som byggde stadsnät. Läs en intervju med grundarna här.

När ett företag väljer att implementera en ip-lösning för telefonin är det viktigt att komma ihåg att telefonsamtalen kommer att förmedlas via internet, och att all information kommer att behandlas lika. Det innebär att det måste finnas utrymme för telefonsamtalen, och man behöver också vara medveten om att annan trafik kan stjäla utrymme från samtalen. Detta, och fler saker man bör tänka på när det gäller att skapa en bra infrastruktur för att införa IP-telefoni, finns att läsa om här.