Kontakta oss info@starcs.se

Bästa mobilkameran

Äldre par tar selfieIdag är det en självklarhet att en mobiltelefon har en kamera. Men det betyder inte att kameran är bra. Vill man ha en telefon med en riktigt bra kamera bör man inte nöja sig med första bästa.

En mobiltelefon kan aldrig komma i närheten av en bra systemkamera när det gäller att ta bra bilder. Och ärligt talat är även många digitala kompaktkameror bättre än de senaste smartphonemodellerna. Men detta är ingen anledning till att strunta i kameran när man står i begrepp att köpa en ny telefon. Även med den som har ett litet fotointresse tycker oftast att det är kul att ta bilder med telefonen, och den som är professionell fotograf uppskattar ofta att kunna ta acceptabla bilder även med telefonen.

Ska man ta vanliga semesterbilder räcker en smartphone ofta långt. Då är det viktigaste sällan bildkvaliteten i sig, utan hur bilden blir sammantaget, utan att man behöver anstränga sig onödigt mycket. Saker att ta hänsyn till blir då:

  • Hur bra autofokus har telefonen?
  • Hur väl fungerar kameran i ogynnsamma ljusförhållanden?
  • Hur är färgåtergivningen?
  • Är kameraappen lätt att använda, och vilka funktioner har den?

Vilken telefon vinner?

En av de hetaste smartmobilerna just nu är Iphone 7 plus, och den har en uppdaterad kamera jämfört med tidigare modeller från Apple. Plusvarianten har bättre zoom, tack vare en extra sensor med en annan lins.

Hur står den sig då i konkurrensen med andra smartphones, som Sony Experia XZS eller LG G6? Tidningen M3 har gjort ett test, och slutsatsen är att alla kameror är någorlunda bra. Sämst betyg i testet får Sony Xperia XZ, men testpanelen hittar inte några stora fel på den heller. Bäst är de mest kända modellerna, d.v.s. Iphone 7 Plus och Samsung Galaxy S7, som håller en jämn kvalitet oavsett vilken miljö man fotograferar i.