Kontakta oss info@starcs.se

Bitcoin revolutionerar IT-världen

Blockchain beskrivs som en digital motsvarighet till en ”liggare” och är den teknik varpå kryptovalutan Bitcoin bygger på. Den digitala valutan Bitcoin genereras i datornätverk och har bitvis under det senaste året haft skyhöga värderingar. I den här artikeln får du lära dig mer om hur de båda begreppen hänger ihop.

Det har talats mycket om Bitcoin och blockchain den senaste tiden. Kryptovalutan Bitcoin har fått stor uppmärksamhet för att den emellanåt varit sanslöst högt värderad, du kan själv kolla kursen på bt.cx som är en förmedlare av valutan. Den tekniska koden Blockchain har dessutom, enligt många, revolutionerad den teknik för hur vi i framtiden kommer sköta våra transaktioner av värdefull data.

Bitcoin och blockchain

Blockchain kan beskrivas som en slags digital ”liggare” som delas av alla enheter eller personer i ett nätverk. Vad som gör blockchain så potent är att för att information ska kunna ändras eller läggas till så krävs det att informationen uppdateras i alla versioner av ”liggaren”. Det går med andra ord inte att ta bort någon information, eftersom kedjan fungerar av överföringarnas historiska information. Det i sin tur gör att det blir svårt att förfalska eller förstöra information. Detta är en teknik som många menar kommer att revolutionera hur allt från fraktföretag till nätbutiker och banker hanterar sin information. Mer om det kan du läsa i PC för alla.

Bitcoin och blockchain hänger ihop genom att alla transaktioner av Bitcoin registreras i just en blockchain. Det möjliggör att det inte behövs någon central instans samtidigt som alla transaktioner registreras. Transaktioner med Bitcoin görs mellan anonyma digitala plånböcker.

Bitcoin genereras enkelt uttryckt i datornätverk, vilket kallas för Bitcoin-mining. Vem som helst kan ägna sig åt det och generera bitcoins åt sig själv, det är dock en verksamhet som sedan länge inte är lönsam även om det var det när Bitcoin lanserades 2009.

Att köpa bitcoin

För att köpa Bitcoins behöver du registrera en digital plånbok på blockchain.info. Därefter registrerar du dig hos ett företag som fungerar som börs, till exempel BTCX. Du kan därefter föra över pengar från ditt bankkonto till kontot du får hos valutaförmedlaren och därefter köpa Bitcoins. Du kan också välja att investera i värdepapper som värderar Bitcoin. Läs mer här.

Tänk på att många experter avråder från spekulation i valutan, fluktuationerna är stora. Det blev tydligt alldeles nyligen då ett hackerintrång fick valutan att rasa, skriver di.se. Emellertid har Bitcoin stöd av en stor mängd inflytelserika personer vilket talar för att valutan trots allt kommer att överleva, inte minst tack vare den revolutionerande tekniken.