Kontakta oss info@starcs.se

Den smarta telefonen – då och nu

Övergången till mobila enheter som främsta teknologiska redskap fortlöper och får oss att reflektera över den resa som de smarta telefonerna gjort under de senaste tio åren. Samt att försöka spå om deras framtid.

Idag behöver man knappt använda ordet ”smartphone”, när någon säger: mobiltelefon, förutsätter vi redan att de talar om en iPhone eller android. Det utbreda användandet har gett upphov till en helt ny marknad för olika tillbehör. Och om du är en av alla Sveriges smartphone-ägare kan du fynda snygga tillbehör hos Phonelife.

Världens första smartphones

Många tycker att smartphone och iPhone är två mer eller mindre synonyma begrepp. När vi försöker komma ihåg vilken som var den första smarta telefonen vi kom i kontakt med dyker iPhonen direkt upp ur minnet. Men var Apple verkligen först? Svaret är nej: även om Apple vidareutvecklade mobilteknologin, och på vissa sätt skapade smartphonen i sin nuvarande skepnad, fanns det dessförinnan flera telefonmodeller som kunde kvalificeras som smartphones. Telefoner med pekskärmar och styrning genom svepgester.

Men vad definierar en smartphone? Pekskärmen? Internetuppkopplingen? Idag är det inte bara hårdvaran som spelar roll. Att det finns ett brett mjukvaruutbud är minst lika viktigt för att en telefon ska bli framgångsrik. Appar är en stor del av den moderna telefonupplevelsen – och vissa ser det som den mest grundläggande egenskapen för att en telefon ska kunna kallas en smartphone. Och en telefon som omges av en bristmässig app-utvecklingskultur skulle ha väldigt svårt att tävla med större aktörer.

Är framtiden smart? Mätningar visar en motsatstrend till den smarta telefonen – människor som frivilligt slutar använda smartphones för att istället gå tillbaka till de traditionella knapptelefonerna. Men tillväxten ökar fortfarande, och smarttelefonbranschen – som idag huvudsakligen är fördelad på tre aktörer: Samsung (20,5 procent), Apple (14,1 procent), Huawei (10,5 procent) – behöver nog inte oroa sig inom någon nära framtid.

Skulle du klara över att sluta använda din smarta telefon? Den frågan utreder de vidare i videon nedan: