Kontakta oss info@starcs.se

Ett nytt operativsystem?

Google verkar ha ett nytt operativsystem under utveckling. Till skillnad från Android kommer det inte att vara baserat på Linux.

Sedan tidigare finns det två operativsystem som Google har utvecklat: Android och Chrome OS. Dokumentationen till ytterligare ett OS finns på Github sedan i höstas. Google har inte uttalat sig om denna, men Android Police har gått igenom den, skriver Techworld. Originalartikeln finns att läsa på http://www.androidpolice.com/2016/08/12/google-developing-new-fuchsia-os-also-likes-making-new-words/.

Smartphone med AndroidFuchsia bygger inte på Linux, utan på en egenutvecklad kärna som kallas Magenta. Denna är byggd för att kunna köras på många olika typer av enheter, det verkar med andra ord handla om ett operativsystem byggt för Internet of Things. Men det ska även fungera på mobiltelefoner och datorer, inklusive Raspberry Pi.

Google är ju kända för sina många och disparata sidoprojekt, så man kan fråga sig om Fuchsia är ett av dessa. Andra teorier är att det kan komma att ersätta Chrome OS och Android, eller bli ett OS för Chromecast och andra liknande enheter. Det kan också bli så att Fuchsia utgör basen för kommande uppdateringar av Googles nuvarande operativsystem, som då kommer att behålla sina namn men vara byggda på Fuchsia eller Magenta. Vad är då Fuchsia baserat på? I grunden finns programmeringsspråket Dart, också det en Google-skapelse, och Flutter, som är företagets ramverk för gränssnitt.

Raspberry Home

En av de produkter som vi kan tänkas hitta Fuchsia i framöver är Google Home, den virtuella assistenten i form av en liten cylinder. Till senaste numret av Raspberry Pi-tidningen MagPi följde ett kit med, för den som ville bygga en egen Google Home av den populära enkortsdatorn. Kitet innehöll kablar, mikrofon, högtalare och en papplåda som rymde alltihop. Kitet var så populärt att tidningen sålde slut, men det kommer att släppas separat inom en snar framtid. Vill man bygga sin egen assistent kan man läsa på Raspberry Pis sajt om hur man går till väga.