Kontakta oss info@starcs.se

Surfa anonymt med VPN

Det kan finnas många anledningar att använda VPN när man surfar. Den här typen av tjänster har ökat i popularitet de senaste åren. Men vilken ska man välja? Det beror till viss del på vad man ska använda tjänsten till.

VPN står för virtual private network, och är en typ av tjänster som används för att surfa anonymt. De används både av dissidenter i diktaturer och av svenskar som vill titta på SVT Play när de befinner sig utomlands, eller som vill göra tvärt om och se utländska tv-program som är spärrade för svenska tittare. En VPN kan användas till mycket. Ytterligare ett användningsområde är för att få ut mer hastighet av tjänster som är lågprioriterade av internetleverantörerna. När det inte går att se vad som görs på nätet går det heller inte att begränsa hastigheten.

Det kan verka som att VPN är något som framför allt används av hackare och andra ljusskygga individer, men faktum är att en VPN kan vara ett bra sätt att skydda sig mot just hackare. Tekniken fungerar nämligen så att det etableras en s.k. tunnel mellan användaren och VPN-servern. Trafiken i tunneln krypteras, vilket innebär att man har ett skydd mot hackare om man måste surfa över ett öppet, trådlöst nätverk. För en utomstående ser det ut som om all trafik går från servern, användaren är med andra ord osynlig.

Olika tjänster för olika ändamålUnderjordisk tunnel

Det finns VPN-tjänster både för desktop och för mobil, och de mest använda tjänsterna finns till alla de vanliga operativsystemen. En del av dem finns också som tillägg till webbläsare som Chrome och Opera. Det finns tjänster som är gratis att använda, åtminstone upp till en viss datamängd, men ska man använda tjänsten ofta får man vara beredd på att betala. Om du som läser detta vill kunna se hela den svenska julkalendern i Khao Lak får du vara beredd på att det kommer att kosta pengar, eller så får du helt enkelt använda flera olika gratistjänster. Streamingtjänster generellt försöker hindra tillgång via VPN. Vissa, som amerikanska Netflix, lyckas med ofta detta, andra lyckas inte. I dagsläget rår Netflix dock inte på Hotspot Shield, som har sina servrar i USA. Ska man använda VPN till annat än streaming bör man dock välja en tjänst med servrar i flera länder. Då är man dessutom skyddad om lagstiftningen skulle ändras i det stora landet i väster.

De säkraste tjänsterna bygger på öppna, säkra standarder som OpenVPN, och har en killswitchfunktion som stänger av uppkopplingen om anslutningen till VPN-servern går ned. Väljer man att betala för tjänsten ska det helst vara via betaltjänster som inte heller går att spåra, för att få ett så starkt anonymitetsskydd som möjligt. En av tjänsterna, svenska Mullvad, möjliggör t.o.m. kontantbetalning. Skriv ned numret som ditt konto har på en lapp, lägg tillsammans med kontanter i ett kuvert, och skicka till företaget. Då gäller det å andra sidan att man litar på posten, och det ska man nog inte göra.

Ett test av några av de bästa och mest använda VPN-tjänsterna hittar du här.